Köşe Yazıları

Eda YENEN yazdı… “Okul ve Çocuk” 

Çocukluğumuza baktığımız zaman hepimizin okula başlayacağı ilk gün biraz korkusu, biraz heyecanı, biraz endişesi ve bolca neşesi olduğunu hatırlarız. Yeni bir ortam, farklı çocuklar, okul denilen o kocaman bahçesi olan bina ve bir sürü yeni arkadaş… 

Birde öğretmen diye biri varmış, bize yeni şeyler öğretecekmiş, annemizden sonra güvenmeyi deneyeceğimiz sevgi dolu, şefkatli kişiyle tanışıyoruz. 

Ortam çok kalabalık. Sesler, koşanlar, ağlayanlar… 

Ebeveynimiz bir köşeden bize bakarken, o da en az bizim gibi aynı duygulara sahip. Acaba uyum sağlayabilecek mi, öğretmenini sevecek mi, diğer çocuklarla iyi anlaşabilecek mi, derslerinde başarılı olabilecek mi vs. vs. 

Okulun ilk günleri ilk izlenim çok önemli 

Okul olgunluğu, çocuğun okulda kendisinden beklenenleri başarılı bir şekilde yerine getirmeye hazır olması demektir. Okul olgunluğuna erişmiş bir çocuk ondan beklenenleri yapabileceği için okula karşı olumlu duygular geliştirecek ve az sorunla karşılaşacaktır.  

Okulun ilk zamanları edinilen iyi ya da kötü tecrübeler ilerleyen yıllarda da çocuğa etki eder. Okula başlayan çocukların öğrenmeye meraklı olmaları, öğrenme sürecinden keyif almaları, öğrendiklerini paylaşmaktan hoşlanmaları, sorular sormaları ve fikir yürütmeleri, öğrenmek için çaba göstermeleri okula başlamaya hazır olduklarının önemli bir göstergesidir. 

Okul korkusunu yenmesini sağlayın 

İlk günler çocuğun ebeveynini bırakmak istememesi direnmesi normaldir. Asıl sorun günler geçtikçe çocuğun annesinin sınıftan ayrılmasına izin vermemesiyle ortaya çıkar.  

Okul korkusunun anneden ayrılma endişesi ile ilgisi vardır. Uygun dille bu problemin başka çocuklarda da görülebileceği zorlansa da mutlaka okula gitmesi gerektiği zamanla korkusunun kalmayacağı anlatılmalıdır.  

Öğretmen bilgilendirilmeli ve sevgi ve şefkat göstermelidir. Aile, öğretmen, psikolog birlikte hareket etmelidir. Düzelme uzun zaman alabilir, bu konuda sabırlı olmak şarttır. 

Çocukların % 5‘i okul korkusu yaşıyor

Çalışmalar, özellikle ilkokul döneminde olan çocukların %5’inin okul korkusu yüzünden okuldan geri kalmakta olduğunu göstermektedir. Okul korkusu geliştiren çocukların kişilik özellikleri incelendiğinde genellikle başarı kaygısı olan, uslu, uyumlu ve aşırı onay bekleyen yapı ile karşılaşılmaktadır. 

Öneriler 

  1. Bir-iki gün önceden okulunu gezdirin ve okul alışverişini birlikte yapın. 
  2. Çocuğun okula gitmesi konusunda tutarlı davranın. 
  3. Onunla okul kokusu hakkında konuşun. “Ne var korkacak” demek yerine neden korktuğunu anlamaya çalışın. Kendi deneyimlerinizi anlatın. 
  4. Kaygı bulaşıcıdır. Bazen çocuktaki okul korkusu, sizin çocuktan ayrılmak istememe korkunuzun yansıması olabilir. Özeleştiride bulunun. 
  5. Çocuk içeri girmek istemese de okulun bahçesine mutlaka götürün. Alışmakta zorlanıyorsa kademeli olarak uzaklaşın. 
  6. Çocuğun yanında okulun yetersizliği ya da öğretmenlerin beceriksizliği hakkında konuşmayın. 
  7. Her günün sonunda okulda neler yaptığını konuşun. Ama “Akşama kadar bensiz neler yaptın” demek yerine “Bugün neler yaptın” diye sorun. Çabalarını takdir ederek övün. 
  8. Sonuçta okula gitmek normalleşecek ve memnuniyet verici bir durum haline gelecektir. 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu