Köşe Yazıları

Zümre Özkardemli yazdı : “Süt dişleri hakkında doğru bilinen yanlışlar “

Sevgili Bir Haberci okurları;

Öncelikle bana köşe yazarlığı fırsatı tanıyarak, bilgilerimi paylaşmamda aracı olan bi haberci ailesine çok teşekkür ediyorum.

İlk yazımda sizlere, diş hekimliğinde birçok ailenin merak ettiği ve aslında doğru bilinen yanlışların çok fazla olduğu “süt dişleri” konusuna değinmek istiyorum.Sizleri bir miktar bile aydınlatabilirsem ne mutlu bana.

Süt dişleri bebeğiniz 6-8 aylıkken çıkmaya başlar. 2.5- 3 yaşında 10 tane üst çenede, 10 tane alt çenede olmak üzere toplamda 20 adet olacak şekilde diş çıkarma işlemi tamamlanır.Sanılanın aksine süt dişleri çocuğunuzun hem ağız hem de genel sağlığında çok önemli rol oynar.

1-Süt dişlerinde çürükler tedavi edilmeli mi?

Kesinlikle tedavi edilmelidir.

Süt dişleri ileride yerlerine gelecek olan kalıcı dişler için rehberlik ederler.Süt dişlerinin tedavi edilmeden erken çekilmesi ile birlikte ileride yaşanacak çapraşıklıklara davetiyer çıkarılır.Bulunan boşuluğun yerine göre çocuğunuzun bazı kelimeleri telafuz etmesi zorlaşabilir , kalıcı fonasyon bozuklukları yaşanabilir.Yine bu süt dişleri mide-barsak sindirim sisteminin ana giriş kapısı olan ağız içerisinde bulunup, yiyecekleri öğütmekle görevlidir ve yoklukları durumunda sindirim sıkıntılarına yol açmaktadır.

Bu nedenle süt dişlerinin tedavi edilmesi,en az daimi dişler kadar önem arz etmektedir.

2- 6 yaş dişlerinin yeri dolmuyor!!!

Bir diğer önemli konu ise , genellikle süt dişleriyle karıştırılan ve yerine yenisin geleceği düşünülerek ihmal edilen 6 yaş dişleri.

Çocuklarda genellikle 6 yaş civarında çıkan bu dişler, sağ-sol alt ve üst çenede birer tane olmak üzere toplamda 4 adet bulunmaktadır. 5-6 yaş civarında olan çocuklarda en son diş olarak görülürler.Bu yaşlarda diğer tüm dişleri süt dişi olduğu için, neredeyse tüm aileler bu dişleri süt dişleri ile karıştırıyor ve nasıl olsa altından yeni bir diş gelecek düşüncesiyle rehavete kapılıyorlart.

Bu büyük azı dişleri aslında kalıcı dişlenmenin kilit noktası niteliğinde olan çok önemli dişlerdir.Altı yaş dişlerinin erken kaybı, çene gelişimini ve diş diziliminde bozukluklara neden olabiliyor.Diş fırçalama alışkanlığı,flor ve fissür sealent uygulamaları ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile bu dişlerin kaybının önüne geçmek mümkün.Ancak eğer çürüme gerçekleşmişse vakit kaybetmeden çürük tedavisine başlanması gerekir.

3- Süt dişleri üzerindeki lekelenmeler;

Ailelerin büyük çoğunluğu , çocuklarının süt dişleri üzerinde çoğu zaman siyah bazen kavun içi, kahverengi renklenmeler görür ve bunları çürük zannedip panicle biz dişhekimlerine başvurmaktadır.Peki nedir bu lekelenmeler?

Son yıllarda bu lekelenmelerin sık görülmesinin nedeni probiyotik beslenme tarzıdır.Özellikle çocuk doktorlarının sık reçete ettiği probiyotik damla , devam maması gibi gıdalarda bulununan bakteri türlerinin ürettiği demiroksit pigmentlerinin yarattığı boyanmadır.

Bu renklenmenin kozmetik görünüm dışında hiçbir zararı yoktur.

Eğer çocuk izin veriyorsa temizlik pastaları ile kolayca temizlenir, eğer çocuk izin vermiyorsa zorla işlem yapılmamalıdır.Bu lekelenmeler çok kısa sürede yeniden oluşacaktır,tekrarlanan yüzey temizliği ile bu olşum azalacaktır.

Yazımın sonuna gelirken, bir dişhekimi ve bir anne olarak siz değerli ailelere ufacık bir tavsiye vermek isterim.Çocuğunuza zorla hiçbir işlem uygulatmayın, zorla yapılan işlemlerle tedavi yaptırarak günü kurtarabilirsiz ve aslında çocuğunuza iyilik yaptığınızı da zannedebilirsiniz.Yanılıyorsunuz, zorla yapılan işlemlerele çocuğunuzda bir ömür boyu dişhekimi fobisi oluşmasına davetiye çıkarmış oluyorsunuz.

Unutmayalım ki ağaç yaş iken eğilir, sizler ne kadar bilgili olup, ağız ve diş sağlığınıza dikkat ederseniz, çocuğunuz da sizleri izleyerek bunu bir alışkanlık haline getirecektir.Yine her konuda olduğu gibi bu konuda da en büyük sorumluluk biz ailelere düşmektedir.

Sağlık ve sevgiyle kalın.

Yüzünüzden gülümsemeniz eksik olmasın

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu